به نام خدا
موضوع : روشهای نو ابتکاری در آموزش مفاهیم دینی
محقق : شکری قریشی- رحیمه رخزادی
مقدمه
ذهن هر انسان کهکشان ناشناخته ای است که دایما در حال زایش و آفرینندگی است. بی شک همین قدرت تولید فکر و روح آفرینندگی است که انسان را از دیگر موجودات ممتاز ساخته است ودیعه الهی که تنها اشرف مخلوقات را درخور استیا امانتی که کوهها و زمین و آسمان را یارای برتافتن آن نبود.
بیان مساله
ما دو آموزگار پایه سوم و پنجم تصمیم گرفتیم در طول سال در درس دینی هماهنگ عمل کنیم و مدت 15 تا 20 سال است که با مسائل آموزشی سروکار داشته این و مدت 3 سال در یک اموزشگاه پسران دوره ابتدایی به تدریس مشغول هستیم در این مدت کلاس درس دینی هم مثل اکثر کلاسها چندان مورد استقبال قرار می گرفت و هر جلسه در مورد زندگی یکی از پیامبران خدا بحث می کردیم و برای جلسه بعد از دانش آموزان خواسته می شد در مورد زندگی یکی از پیامبران یا اصحاب پیامبر هر چه می توانند اطلاعات جمع کنند و بصورت تحقیق در کلاس ارائه دهندو دانش آموزان این کار را انجام می دادندو نمره تحقیق را کسب می کردند و در حین ارائه تحقیق از آنها می خواستیم به مطالب دوستانشان توجه کافی بنمایند و این کار اصولا با شور و شوقی خاص صورت می گرفت و کلاس از نشاط خوبی برخوردار بود و ساعت درس دینی بصورت داستان گفتن چند جلسه ای طی می شد. این وضعیت برای دانش آموزان خوشایند بود و تصمیم گرفتم تا جایی که می توان این وضع را ادامه دهم و باعث شد برای انشا هم از این گونه موضوعات استفاده کنم که دانش آموزان مجبور شدند همراه خانواده اگر یک نکته هم شده است با دیگران مشورت کنند با مراجعه اولیاء مشخص شد که اولیا هم به تکاپو افتاده اند و مسائل دین که مطرح می شد به خانواده انعکاس پیدا کرده است و موثر هم بود و باعث شد دانش آموزان چون دنبال داستانهای پیامبران رفته بودند با چند داستان برخورد کرده بودند و دانش آموزی بود که در طول سال به علت آشنایی با انجام و مطالب مورد نظر سه مورد تحقیق دینی به کلاس ارائه داده بود و جالب این است که چون مطالب برای خود و خانواده شان نکته های تازه ای داشت در کلاس همین نکته های مطرح می شد و اطلاعات دانش اموزان در این زمینه هم بیشتر می شد.
نتیجه گیری
با توجه به روشهای مختلفی که جهت آشنایی و ایجاد انگیزه دانش آموزان در مفاهیم درس دینی و توجه کافی همکاران مدرسه در این زمینه که با اجرای مواردی همچون توجه به نماز و گفتن به موقع اذان و تعیین قاضی در کلاس که قضاوت بچه های را به عهده بگیرد و هر مدت یکبار قاضی کلاس عوض می شدو قضاوت را به افراد خوش اخلاق و مورد پسند شاگردان می دادیم و با همکاری همدیگر تحقیقات بسیاری تهیه کرده بودند و با داستانهای پیامبران ، امامان و اصحاب اشنایی بیشترپیدا کرده و اظهار می کردند یا از طریق اولیای بچه های کلاس نکاتی را به مدرسه منعکس کرده بودند باعث شده بود که والدین بچه های دیگر معترض باشند که چرا در همه کلاسها در زمینه بحثهای دینی این گونه کار نمی شود. این شیوه تدریس که به طور مرتب هر قسمت از برنامه را به یک زنگ کلاس اختصاص داده بودیم بسیار شیرین و جذاب و موفقیت آمیز بود. در زنگ انشاء مناسبتهای مختلف در مورد امامان و اصحاب و مناسبتهای دینی انشاء می نوشتند. در زنگ قرآن تمرین حفظ و معنی سوره های کتاب و حفظ پیامهای قرآنی در درسهای هدیه در مورد پیامبران و اصحاب و آشنایی بیشتر با دین تحقیقاتی در زمینه های مختلف ارائه می شد . در زنگ اجتماعی هم در مورد رعایت حقوق همدیگر و احترام به دیگران از جمله پدر و مادر، دوستان و ... با انجام این فعالیتها و برنامه ریزی که در اول سال شروع کرده بودیم باعث شد که اطلاعات کافی را به دانش آموزان داده باشیم.